Een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar wat als je niet over het budget voor juist beeldmateriaal beschikt? Dan kunnen gratis stockfoto’s de uitkomst bieden.

Wij hebben voor jou een overzicht gemaakt van de beste websites waar je rechtenvrije afbeeldingen gratis kan downloaden. De grootste drie sites hebben wij apart uitgelicht, onderaan dit artikel vind je een hele lijst met andere sites!

markus winkler 9XfSFjcwGh0 unsplash
Photo by Markus Winkler on Unsplash

Stock afbeeldingen licentie

Ga je zelf opzoek via Google naar afbeeldingen? Lees voor het gebruik van de afbeeldingen altijd goed de licentie door om juridische problemen te voorkomen. Als je een afbeelding onrechtmatig gebruikt, is de kans namelijk groot dat je op een dag een brief van een advocatenkantoor op de mat krijgt.

Gratis foto’s downloaden op Unsplash

Één van de populairste websites waar je terecht kan voor het downloaden van stockfoto’s is Unsplash. Alle afbeeldingen die op deze site staan vallen onder de Unsplash licentie waarbij commercieel en niet-commercieel gebruik is toegestaan. Je kan deze afbeeldingen dus gebruiken voor je eigen website of advertenties. De enige beperking is dat je de foto’s niet te koop mag aanbieden. Daarnaast mag je de foto’s ook niet gebruiken om een soortgelijke service als Unsplash te ontwikkelen.

Unsplash heeft een WordPress plugin waarbij je de afbeeldingen direct op je website kan plaatsen. Je kan de plugin downloaden via de officiële plugin bibliotheek.

Gratisography: Unieke gratis afbeeldingen

Ben je opzoek naar unieke, opvallende beelden? Dan moet je zeker ook op Gratisography kijken. Net als Unsplash mag je de foto’s gratis gebruiken voor commerciële doeleinden, je kan de gehele licentie hier lezen.

Gratisography heeft op dit moment geen WordPress plugin, maar je kan de afbeeldingen ook rechtstreeks van de website afhalen via deze link.

Download stockphotos van Pexels

Naast Unsplash is ook Pexels een grote naam. De website, die oorspronkelijk begon met het aanbieden van alleen foto’s heeft tegenwoordig ook stockvideo’s. Ben je dus ook op zoek naar bewegend beeld? Sla deze site dan niet over!

Compleet overzicht gratis stockfoto’s websites