WordPress 4.8 update: Dit zijn de nieuwe functies

Het WordPress content-management-systeem is bijgewerkt naar versie 4.8 “Evans”. In dit artikel lees je de vernieuwde functies, die het CMS nog completer maken. WordPress 4.8 is vernoemd naar jazz pianist en componist William John “Bill” Evans.

Hoewel WordPress 4.8 geen grote update is, introduceert de bijgewerkte versie wel een aantal handige, nieuwe functies. Hieronder volgt een opsomming!

Nieuwe standaard widgets

De update introduceert vier nieuwe standaard widgets. Waar voor het toevoegen van video’s en/of afbeeldingen eerst nog enige kennis van HTML vereist was, voeg je deze nu gemakkelijk toe zoals je van WordPress gewend bent.

Afbeelding widget

Je kan vanaf nu gemakkelijk een afbeelding toevoegen zonder enige kennis van code. Je voegt gewoon de afbeelding widget toe en selecteert de afbeelding die je wilt gebruiken.

Audio widget

Wil je muziek op je website zetten? Of bijvoorbeeld een podcast? Dan kan je gebruik maken van de audio widget. Upload het audio bestand naar je media galerij, voeg de audio widget toe en selecteer het bestand.

Rich text widget

De rich text widget is wat je al gewend bent vanuit het genereren van een normaal blog artikel binnen WordPress: met een WYSIWYG (what-you-see-is-what-you-get) editor, of de ‘Visuele’ editor, zoals deze in de Nederlandse versie van het CMS genoemd wordt. Dit zorgt ervoor dat je ondermeer lijsten, quotes en shortcodes makkelijk in een widget kan plaatsen.

Overige aanpassingen in WordPress 4.8

Daarnaast hebben de makers van WordPress ervoor gezorgd dat het toevoegen van hyperlinks in teksten soepeler verloopt. Wanneer je een nieuwe link toevoegt in de tekst, kan je met ‘Link Boundaries’ de tekst die gelinkt is bewerken zonder dat je link weggaat of te ver door loopt. Daarnaast zijn er een paar kleine aanpassingen gemaakt aan de back-end met als doel de gebruikservaring van de admin te verhogen.

WordPress bijwerken naar 4.8

Je kan je website vanaf nu bijwerken naar WordPress 4.8. Dit kan je doen door vanuit de WordPress-updater je site bij te werken, of handmatig de update te downloaden vanaf WordPress.org. Word je website gehost door WPinaday? Dan hoef je zelf niets te doen. De komende weken zullen wij voor alle websites de update uitrollen.

Natuurlijk is comptabiliteit met plugins een belangrijke factor, en zal je voor een update altijd eerst moeten controleren of plugins en thema wel werken met de vernieuwde versie.

Onderhoud je zelf en WordPress website en weet je niet zeker of het verstandig is om je website bij te werken naar WordPress 4.8? Neem dan contact met ons op. Wij kijken graag met je mee!