WordPress 5.2: Wat is er nieuw?

Naast dat WordPress een krachtige CMS is om websites te maken, is het ook een geweldige CMS om websites te onderhouden. De nieuwe update Jaco, die vernoemd is naar revolutionair jazz bassist Jaco Pastorius, legt deze nadruk er dan ook nog even dubbel zo duidelijk op. In dit blog gaan we je exact uitleggen wat er allemaal nieuw is in WordPress 5.2!

Site Health Check

Site Health Check was natuurlijk al ingevoerd in WordPress 5.1, echter is de tool kort daarna weer offline gehaald zodat hij een nog geavanceerdere comeback kon maken in WordPress 5.2.  Het fatale fouten protectie systeem beschikt nu over twee nieuwe pagina’s om het debuggen van veelvoorkomende configuratie problemen gemakkelijker te maken. Ook is er een ruimte toegevoegd waar webdevelopers debugging informatie kunnen toevoegen voor de website onderhouders. Deze extra veiligheidsvoorzorg is een functie waar menig developers al een hele tijd behoefte aan hadden en is sinds de komst van WordPress 5.2 eindelijk gerealiseerd.

PHP error protection

Deze administrator gefocuste update zorgt voor  extra veilige oplossingen en beheer van fatale fouten zonder dat er veel tijd van een developer voor nodig is. De update zorgt voor een betere manier om met ”the white screen of death” om te gaan. Een scherm dat alle WordPress developers, beheerders en gebruikers al jarenlang vrezen. Echter lijkt er nu een werkende oplossing te zijn gevonden door de komst van een manier om in recovery mode te treden. Recovery mode pauzeert de voor problemen zorgende plugins of thema’s, waardoor ze een stuk makkelijker uit te schakelen zijn.

Als er een error ontstaat in de site krijg je in de backend een melding te zien dat WordPress op dit moment in recovery mode is en dat er een fout is met een plugin of thema.

Plugin Compatibility Checks

WordPress bekijkt nu automatsich of jouw website’s versie van PHP geschikt is voor jouw geinstalleerde plugins. Als de plugin om een hogere versie van PHP vraagt dan waar jouw site op dit moment over beschikt, zal WordPress je niet toelaten deze te activeren. Dit om potentiële comptabiliteitsproblemen te voorkomen.

Cosmetische veranderingen

Verder zijn er dertien nieuwe icoontjes bij die je kan terugvinden in het dashboard en is WordPress 5.2 voorzien van de laatste versie van Twemoji. Hierdoor zijn er 230 nieuwe emoji’s te gebruiken zoals onder andere een gapende emoji, fysieke handicaps en nieuwe dieren. De fysieke hinder emoji’s sluiten aan op het feit dat WordPress ook makkelijker toegankelijk is gemaakt voor mensen met een fysieke handicap zoals blindheid.

Ook is er nog een nieuwe thema pagina template toegevoegd die de Privacy Policy pagina makkelijker bewerkbaar maakt.

Hoe update ik naar WordPress 5.2?

Om naar WordPress 5.2 te upgraden moet je simpelweg klikken op het update icoontje in het WordPress admin dashboard. Klik dan op ”Update Now” of ”Nu bijwerken”. Je website zal in onderhoudsmode gaan tot de update compleet is.

Ps: Als je een oudere versie van PHP (lager dan 5.6.20) hebt, update dan eerst je PHP voordat je WordPress 5.2 installeert.


Wil je hulp met het veilig updaten van jouw WordPress website of heb je vragen over WordPress 5.2? Neem dan contact op! WPinaday beantwoord graag al jouw vragen.