WordPress: het systeem achter miljoenen websites.

WordPress is een open-source content management systeem (CMS) om websites te realiseren en beheren. Het is wereldwijd het meest gebruikte CMS en draait zelfs op ongeveer 35% van alle websites ter wereld. Op deze pagina vertellen we je graag meer over het systeem, de werking en de voordelen.

WordPress website laten maken

WordPress kort uitgelegd

Het systeem van WordPress maakt het mogelijk om berichten (bijvoorbeeld blogs en nieuwsartikelen) en pagina’s te maken en bewerken zonder dat je enige kennis hoeft te hebben van programmeren. Door middel van thema’s en plugins kan een WordPress website voorzien worden van een nieuw uiterlijk of nieuwe functionaliteiten. De eerste serie van WordPress werd uitgebracht op 27 mei 2003 door Matt Mullenberg.

Welke bekende websites gebruiken WordPress?

WordPress wordt op miljoenen websites gebruikt en daarmee ook door grote of bekende organisaties. Enkele voorbeelden daarvan zijn de website van The White House, Mercedes-Benz en The Walt Disney Company. Bekijk hier een blog over bekende websites die WordPress gebruiken.

Waarom kiezen voor WordPress?

Je bent dit artikel hoogstwaarschijnlijk aan het lezen omdat je je aan het verdiepen bent in welk CMS het beste geschikt is voor jou of jouw organisatie. Daarom lichten wij hieronder een aantal pluspunten van het systeem uit:

WordPress is open source software

WordPress is beschikbaar als gratis open source software. Dit betekent dat je gratis gebruik mag maken van het systeem en dat het systeem door vrijwilligers bijgehouden wordt. Dit heeft als voordeel dat het een open ecosysteem creëert waarbij je nooit een vendor lock-in zal hebben. Dit betekent dat je je website altijd ergens anders kan hosten of laten onderhouden. Daarnaast kan ook iedereen plugins en thema’s ontwikkelen voor WordPress. Je kan WordPress gratis downloaden op WordPress.org.

WordPress is gebruiksvriendelijk

Binnen een goed ingerichte WordPress website hoef je niet lang te zoeken voordat je iets kan aanpassen. De interface van het WordPress dashboard is zeer gebruiksvriendelijk. Het leren van de werking in de back-end is meestal in enkele uren gedaan.

WordPress plugins breiden je website uit

Het is vaak niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden als je nieuwe functionaliteiten wilt toevoegen aan je website, want hoogstwaarschijnlijk bestaat er al een plugin voor! WordPress kent namelijk duizenden gratis en betaalde plugins. Deze uitbreidingen aan je website zijn vaak met enkele klikken te configureren en te gebruiken. Dit scheelt veel tijd en mogelijke development kosten.

WordPress websites scoren goed in Google

Als je een website hebt wil je natuurlijk ook goed gevonden worden. Niemand koopt tenslotte een mooie auto om hem vervolgens in een garage te verstoppen. Met de techniek van WordPress onder de motorkap van je website geef je je website een kickstart in zoekmachines. Daarnaast zijn er verschillende plugins die je helpen bij zoekmachine optimalisatie, snelheidsoptimalisatie en het meten van statistieken.

WordPress wordt actief onderhouden

De ontwikkelingen van WordPress staan niet stil. Regelmatig verschijnen er updates van het systeem die de beveiliging en functionaliteit van jouw WordPress website verbeteren.  Hetzelfde geldt natuurlijk voor WordPress Plugins en Thema’s. Het is wel belangrijk om deze updates ook daadwerkelijk door te voeren om de continuïteit en werking van je website te kunnen blijven garanderen.

Welke technologieën gebruikt WordPress?

WordPress is gebouwd met PHP en MySQL. Daarnaast gebruikt het systeem Javascript, jQuery en AJAX. Sinds de introductie van WordPress 5.0 gebruikt WordPress ook React in de back-end. Om een WordPress website te hosten worden de volgende systeemvereisten aanbevolen:

  • PHP versie 7.3 of nieuwer
  • MySQL 5.6 of MariaDB versie 10.1 of nieuwer
  • Apache of NGiNX als HTTP server
  • PHP Memory Limit van minimaal 256MB
 

WordPress page builders

Snel en visueel geavanceerde pagina’s aanmaken en bewerken, zonder enige kennis van code is mogelijk dankzij WordPress page builders. In een handomdraai pas je grote elementen aan binnen de website zonder te hoeven programmeren. Enkele populaire page builders voor WordPress zijn Elementor, Divi Builder en Visual Composer (ook bekend als WP Bakery).

Elementor Page Builder

Als bureau werken wij zelf het meest met de page builder van Elementor. De plugin wordt door meer dan 5 miljoen websites wereldwijd gebruikt en is daarmee één van de populairste WordPress plugins. Elementor heeft veel standaard elementen die binnen websites gebruikt worden gemaakt als makkelijk herbruikbare elementen die je je website ‘insleept’. Daarnaast is de styling van de website ook in Elementor te configureren, maar is het ook mogelijk om zelf met CSS de styling van de website te bepalen.

Daarnaast is het voor ontwikkelaars mogelijk om nieuwe extenties, modules en widgets te maken, waardoor niets onmogelijk blijft.

 

WordPress webshop met WooCommerce

Het is mogelijk om van je WordPress website een webshop te maken met de WooCommerce plugin. Deze plugin is sinds 2015 eigendom van Automattic, het moederbedrijf van WordPress. Met WooCommerce zet je eenvoudig nieuwe producten online en accepteer je in een handomdraai iDeal betalingen via bijvoorbeeld Mollie.

Inhoudsopgave

Website laten maken?

Maak dan hieronder een afspraak of vraag een offerte aan. Tot snel!

Maak een afspraak

Wij zullen binnen 24 uur contact met je opnemen om een afspraak in te plannen. Tijdens de afspraak brengen we je wensen en online doelstellingen in kaart.  Dit kan bij ons op kantoor, of bij jou op locatie!

Stuur ons een briefing

Heb je al specifieke plannen en alles helder in beeld? Stuur ons dan je briefing! Doorgaans reageren we binnen 24 uur of maken we een afspraak voor meer informatie.