Website aanmelden bij Google en andere zoekmachines

Iedereen met een eigen website wilt natuurlijk gevonden worden in Google en andere zoekmachines. Maar hoe zorg je er in eerste instantie voor dat Google jouw website weet te vinden? In dit artikel lees je hoe je je website kan aanmelden bij Google en andere zoekmachines.

De eerste stap om je website vindbaar te maken voor zoekmachines is het handmatig aanmelden van je website. Lees hieronder hoe je dit kan doen bij Google en Bing.

Voordat je begint

Zorg ervoor dat je een sitemap hebt. Een XML sitemap is een bestand dat speciaal voor zoekmachines gemaakt is waarin zij de pagina’s van je website terug kunnen vinden, plus belangrijke informatie over het crawlen, (ophalen) denk hierbij aan de frequentie. Een sitemap is vergelijkbaar met de inhoudsopgave van een boek.

In WordPress kan je gemakkelijk een sitemap maken met een aantal gratis plugins. Onze favoriet is Yoast SEO, aangezien deze ook helpt op andere aspecten van zoekmachine optimalisatie. Yoast SEO is gratis te downloaden via WordPress.org, er is ook een premium versie beschikbaar. Zodra je Yoast SEO hebt geinstalleerd en geconfigureerd heeft de plugin automatisch een sitemap voor je aangemaakt.

Een andere populaire XML sitemap plugin is Google XML Sitemaps. Deze plugin is ook gratis verkrijgbaar via WordPress.org. Zodra de plugin actief is heeft je website ook een sitemap die geschikt is voor zoekmachines.

Let op: Zorg ervoor dat je bij Instellingen > Lezen de zoekmachine zichtbaarheid aan hebt staan. Anders heeft het website aanmelden geen zin, omdat de crawlers van de zoekmachines je site zullen overslaan.

Website aanmelden bij Google

Stap 1: Ga naar Google.com/webmasters en klik op “Search Console”

Stap 2: Klik zodra je ingelogd bent op de button “Add a Property” en vul je website URL in.

Stap 3: Verifieer dat jij de eigenaar bent van het domein. Als je Yoast SEO gebruikt, kan je het beste naar “Alternate Methods” gaan en daar voor HTML tag kiezen, deze kan je vervolgens op de pagina “Algemeen” onder het kopje “Webmaster Tools” van Yoast SEO invullen.

Stap 4: Navigeer vanaf het dashboard naar “Crawl” en klik op “Sitemaps”

Stap 5: Voeg je sitemap toe via de “Add/test sitemap” button.

Als je alle stappen doorlopen hebt en Google succesvol je sitemap kan ophalen, zal Google beginnen met het indexeren van je website.

Website aanmelden bij Bing

Stap 1: Ga naar Bing.com/webmaster/ en maak een account aan.

Stap 2: Voer direct onder het kopje “My Sites” je URL in en klik op “Add”

Stap 3: Vul het formulier zo volledig mogelijk in en vergeet de URL naar je sitemap niet in te voegen.

Stap 4: Verifieer dat jij de eigenaar bent van het domein. Als je Yoast SEO gebruikt, kan je het beste naar “Alternate Methods” gaan en daar voor HTML tag kiezen, deze kan je vervolgens op de pagina “Algemeen” onder het kopje “Webmaster Tools” van Yoast SEO invullen.

Als je alle stappen doorlopen hebt en Bing succesvol je sitemap kan ophalen, zal Bing beginnen met het indexeren van je website.